Furuichi sensei 8.dan Kyoshi iaido, Berlín, Německo, 21.-22.7.2018

Akce, Galerie, iaidó, korjú, ZNKR Seitei iai Add comments

Ve dnech 21.-22.7.2018 jsme se zúčastnili semináře a zkoušek v německém Berlíně, pod vedením pana učitele Norio Furuichi 8.dan Kyoshi iaido.
Vláďa Hyndrák s Janem Johnem vyráží v sobotu 02:00 z ČB směr Praha. Zde probíhá výměna aut a nabrání zbytku posádky. 04:20 směr Ústí nad Labem, Drážďany a Berlín.

Přijíždíme do městské haly v Berlínské části Falkensee, kde vládne pohodová a přátelská atmosféra. Sobotní část semináře probíhala vysvětlením tří waza a následným procvičováním ve skupinách, rozdělených po jednotlivých stupních. Celý den jsem se zaměřoval především na Furuichi senseie a na to, na co on klade důraz. Především z důvodu blížících se zkoušek na 4.dan, na které jsme byli s Honzou ten den přihlášeni. Sensei zmiňoval především velké pohyby, chiburi 45 stupňů, nukitcuke při mae. Pro ty šťastlivce, kteří zavítali na seminář, bylo jako bonus ukázáno jak. Panu učiteli bylo k ruce několik šestých a sedmých danů z Německa, kteří vedli jednotlivé skupiny.

Poslední hodina semináře byla věnována přípravě na zkoušky. Naší skupinu pro zkoušky na 4. a 3.dan, vedl prezident Německé federace, 6.dan renshi iaido Peter Röder. Zkoušky jsou naprosto odlišné od závodů. Peter Röder nám radil, jak pojmout cvičení na zkouškách. Ukázat co nejčistější formu cvičení iaido, dbát na smysl waza a protivníka. Více méně se nesnažit zaujmout hereckým výkonem, který by u zkoušek mohl být na škodu. Snažil jsem se, a Honza na to taky vypadal, ořezat naše iai na co nejjednodušší podstatu, co nám zkušenost dovolí. Pokud možno nic navíc. A jak by řekl Peter: ,,Nothing super cool killing m….f….. style.!!“ :-). Podstatná rada pro koryu byla, aby shohatto nevypadala jako mae. U zkoušek otázka bytí.

V 17:30 končí část semináře a v 18:00 začínají zkoušky. Naše skupina přichází až na závěr a to s repertoárem výběru kata – volitelná z koryu a bytek ze ZNKR Seitei iai – ukenagashi, sanpogiri, sogiri a nukiutchi. Jsem s Honzou ve stejné skupině, která čítala maximálně tři iaidoka. v 19:00 se ozve hadžime určeno nám a po šesti minutách je hotovo. Zkoušky složili kromě dvou lidí ze skupiny 4. dan všichni.

Pocity ze zkoušek? Byla to výprava skvělých lidí. Na zkoušky nás podpořili kluci Pavel Balvín, Michal Kolísek, Jirka Leligdon a holka Radka Kotyzová. Tři dny před zkouškami jsem se konečně hodil do klidu a nějak jsem se s tím smířil. V předvečer odjezdu jsem propadal mírné panice, ladil obi a nemluvil s přítelkyní. Noto na nic. Chiburi 45? Čeho?
Naštěstí únava z cestování a celodenní intenzivní cvičení mi dodalo jistotu a průběh zkoušek mohu říct, že jsem si užil. Necítil jsem takový tlak jako při závodech. Jako například být lepší, rychlejší, ostřejší či víc a hustěji sekat. U zkoušek jsem ukázal možná až moc pohodlnou formu mého iai. Dbal jsem na stabilitu, kterou Peter také velmi zdůrazňoval.
Po všech podpisech, razítkách a gratulacích se odebíráme ubytovat a oslavit nové stupně německým pivem.

Nedělní část probíhala formou intenzivního cvičení po stupních. Zabydloval jsem se v nové společnosti čtvrtých danů. Naší skupinu vedla paní Sylvia Ordynsky, 7. dan renshi. Po pravdě jsem byl ten den vyždímaný jako hadr a nejradši bych se koukal z tribuny. Pan Furuichi si vzal na paškál skupinu 5. danů, kde byl Vláďa. Po předání zážitků vypadal velmi nadšeně a informace se shodovali s informacemi od pana Harady. Což nás velmi těší. Konec konců, s panem Haradou se pan Furuichi znají ze zkoušek na 8.dan, které spolu skládaly.
Koncem semináře děkujeme Furuichi senseiovi za vedení a cenné připomínky. Pan učitel nám dává radu do dalších let. ,,Hezké, hezké. Ale není to tanec, je to boj. Gambatte ne!!!´´
Drážďany, Ústí nad Labem, Praha…..České Budějovice.




Vašek Máša

Comments are closed.