Venca Máša v Jamagatě za panem Haradou – 1. část

Akce, iaidó, Japonsko, korjú, Muso šinden rjú, Nezařazené Add comments

Pozdravy z Japonska

Zdravím celé Kokki dojo a všechny v ČR. Už je tomu týden, co jsem vystoupil v Naritě z letadla a pozemní dopravou pokračoval do Yamagaty za panem Haradou.

Momentálně mám za sebou pět tréninků s panem Haradou. Každý trénink byl jiný. Jezdím s ním do dojo, kde iaidó vyučuje, což je Yamagata, Nakayama a Yamanobe. V Yamagatě je skupina složena z mladých lidí a panuje zde velmi dobrá atmosféra. Zde byl nejvyšší stupeň 3.Dan. V Nakayamě se sešlo naopak asi sedm pánů s vysokými stupni a trénink byl veden, řekněme seriózně a se vší vážností. S mladými iaidóka si pan Harada trénink vyloženě užíval. Je krásné být u toho a sledovat, jak pan Harada mění vážnost a vtípky. To samé ukazuje při cvičení iaidó v katách. Velký tlak na soupeře a oddělení částí útočných, bojových a částí nebojových. Tréninky nejsou tak intenzivní jako v Budějovicích, to se nám pan Harada věnoval na 120%. Tedy jak pro koho :-). Zde se mi pan Harada také velmi věnuje a začínám cítit stehna. Domluvili jsme se na jednom tréninku denně. I podle pana Harady je to rozumné. Osobně je to moc příjemné. Přes den si nové informace trochu uspořádám v hlavě a večer jsem schopen přijímat nové věci. Hlavní téma tréninků je tlak na soupeře. Pan Harada z 50% kata stojí proti mně a dělá mi kasóteki. Začínám to chápat a vstřebávat. Jen si tento pocit ještě nedovedu navodit uměle.

Jeden trénink byl speciální. Konal se v krásném dojo v Yamanobe, kde se sešli iaidóka z Yamagaty a provádělo se enbu. Skupina asi 10 iaidistů se připravovala na závody. Byl jsem přiřazen ke 4. Danům. Enbu předváděli skupiny po 2-3 lidí rozděleni po stupních 4. Dan, 5. Dan a 6. Dan. Pánové se 7. dany pozorovali enbu a pan Harada s dalším senseiem 8. Dan, byli na pozicích Shinpan a po každém enbu řekli své připomínky. Byl jsem trochu nervózní, ale bylo to velmi příjemné cvičení a mám z toho velmi silný dojem.

Musím poděkovat panu Haradovi, Hotta sanovi a všem zde v Yamagatě, kteří se o mě starají. Všichni jsou moc přátelští a laskaví.

S pozdravem Vašek Máša

Comments are closed.