Iaidó Tora no maki 4 – 居合道 虎の巻 其の四

iaidó, Japonsko, korjú, Muso šinden rjú, Nezařazené, Překlady z jiných webů Add comments

Japonské nakladatelství Ski Journal vydává též literaturu o budó (v japonštině). U nás v dódžó ze zajímavých titulů tohoto nakladatelství pravidelně kupujeme a studujeme informace z občastníku/obšťastníku 居合道 虎の巻 Iaidó Tora no maki ( Iaidó Tygří svitek ). Tento titul vychází pod záštitou/s pomocí AJKF (ZNKR – Celojaponské federace kendó). Loni v srpnu vyšel po dvou letech další díl, v pořadí již čtvrtý 居合道 虎の巻 其の四. Ve všech číslech vždy někdo z 8.danů ZNKR iaidó hanši představí ve svém fotoseriálu svůj pohled na techniku iai (kata či kihon, reihó atd.) a velmi detailním způsobem ji vysvětluje nebo komentuje. Zobrazení chyb a správného provedení, či zobrazení důležitých detailů je velmi názorné. Dá se řící, že i člověk cvičící iaidó bez znalosti japonštiny pochopí, oč jde.

Letos se toho ujal sensei Takeda Kjofusa, který hned na začátku probírá prvních 6 iai kata ze ZNKR Seitei iai. Dále v magazínu jsou představeni „noví“ držitelé 8. danů ZNKR iaidó z poslední doby (cca 1-4 roky zpátky). Můžeme tam najít i profil pana Harady ( učitele Vládi Hyndráka z Kokki dódžó). V další části pan učitel Takašige Jamazaki představuje svoje podání vždy několika kata z Musó šinden rjú z jeho různých úrovní (šóden, čúden, okuden). V dalších částech je ukázka demonstrace správného reihó, zodpovězení otázek a odpovědí ke cvičení iaidó ( Kaneda Kazuhisa sensei – 8.dan, učitel na IBU ), článek o výrobě lupy (materiálu vzniklého ze železitých písků sloužící k výrobě japonského meče) ve vesnici Osafune v oblasti Bizen, i informace o tradici výroby japonského meče této oblasti. Po té je představení jednoho středoškolského dódžó iaidó a též i dódžó iaidó při Ricumeikan Univerzitě. Po té následují profily několika málo vysokoškolských talentovaných iaidistů a též i několik menších článků (historie, představení iaidó na IBU, o výrobci mečů pro iai Nosyudo) a další.

Strana s představením pana Kazuhira Harady (Iaidó 8. dan kjóši, Kendó 7.dan kjóši) z Jamagaty:
page with profil of  sensei Harada Kazuhiro ( Iaido 8th dan kyoshi, Kendo 7th dan kyoshi ) from Yamagata

Info o magazínu:
Formát A4
Stran 144
Cena 1575 JPY (japonských jenú) – cca 320 CZK, cca 12.5 EUR
ISBN 978-4-7899-6207-0
Vydáno 7.8.2012

Koupit se dá na webu nakladatelství Ski journal ( http://www.skijournal.co.jp ) , nebo na japonském Amazonu ( http://www.amazon.co.jp ) – ten ma i anglické rozhranní.

Přímé odkazy na položky ve webových obchodech:
Tora no maki 4 na na skijournal.co.jp – japonsky
Tora no maki 4 na Amazon.co.jp – anglicky

Comments are closed.