Svědectví mistra Moriji Mochidy (Kendo Hanshi 10. dan)

Galerie, kendó, Překlady z jiných webů Add comments

Na letošním únorovém semináři rozhodčích kendó Evropské federace kendó v Bruselu byl nabídnut článek pana Močidy ( 1885-1974 – Kendó Hanši 10.dan) – zdroj obrázku je FCB stránky Evropské federace kendó. Níže je původní anglický překlad a též i český.

Poznámka: to co Japonci nazývají (kokoro 心) a v anglickém textu je přeloženo jako heart (česky srdce), tak je mezi Japonci myšleno spíše, jako to, co je schováno uvnitř člověka. Ne tělesný orgán, ale jeho mysl, ducha, pocity, nálady, postoje atd. Obecně v podobném významu to známe třeba z českého spojení „Dát do toho srdce.“. Proto v českém překladu použiji výraz myšlení-duch, zdá se mi to více vhodné pro pochopení textu.

Svědectví mistra Moriji Mochidy (Kendo Hanshi 10. dan)

V Kendo, dokud nedosáhneme 50 let, musíme studovat a procvičovat základy, dokud se nám zcela nezažijí.
V podstatě se zdá, že základy jsou to, co se naučíte a získáte během začátečnické fáze. To je obrovský omyl. Vzhledem k takovým myšlenkám se mnozí lidé učí základy jen tak, že je uloží do hlavy a více je necvičí. V mém případě trvalo 50 let, než jsem se naučil základy svým vlastním tělem.
Mé kendó vstoupilo do skutečného cvičení až po 50. roku věku. Teprve po tomto věku jsem mohl začít cvičit kendó pomocí svého myšlení-ducha.
Ve věku 60. let, vaše nohy a spodní část zad oslabují. Co může tuto slabost překonat, je myšlení-duch. Abych se stal silnějším, začal jsem cvičit myšlením-duchem.
Ve věku 70 let se vaše tělo stává slabší. Proto jsem se snažil, aby mé myšlení-duch bylo pevné (neochvějné, nepoddajné, nekolísavé). Pokud nenecháte své myšlení-ducha kolísat, je to myšlení-duch soupeře, které se odráží ve vašem. Snažil jsem se udržet mé myšlení-ducha klidné a nedovolím mu kolísat.
Ve věku 80 let mé myšlení-duch už nekolísalo. Ale přesto někdy do mé mysli pronikají nějaké neužitečné myšlenky. Nyní se snažím nenechat tyto slabé myšlenky proniknout do mého myšlení-ducha.

——————
Testimony of the Master Moriji Mochida (Kendo Hanshi 10th dan)

In Kendo, until we reach the age of 50, we must study and practice the basics until we digest them completely. It is basically bellived that the basics are what you learn and acquire during the beginner stage. This is a huge mistake. Due to a thought like this, many people learn the basics only by filing them in their heads and do not practice them anymore. In my case, it took 50 years to learn the basics with my own body My Kendo entered the stage of real practice only after the age of 50. It was only after that age that I could start practicing Kendo using my heart.
At the age of 60, your legs and the lower back become weak. What can overcome this weakness is the heart. In order to make myself stronger, I started practicing with the heart.
At the age of 70, your whole body becomes weaker. So I started trying to make my heart immovable. If you do not let your heart move, it is the heart of the opponent that is reflected on your own. I tried to keep my heart calm and not let it move.
At the age of 80, my heart did not move anymore. But still, sometimes, some idle thoughts penetrate my mind. Now, I’m not trying to let these little thoughts penetrate my heart.

————————————————
Zde je několik videí, kde je zachycen pan Močida při jeho cvičení:
https://www.youtube.com/watch?v=_XHSZ-sLG3I
https://www.youtube.com/watch?v=IuI_SambVVk
Briza

Comments are closed.