EIC 2017 Turín, Itálie

Akce, Galerie, iaidó, ZNKR Seitei iai Add comments

Letošní mistrovství Evropy iaido se konalo v Italském městě Turín, ležící nedaleko Alp. Za Českou republiku byla vybrána reprezentace ve složení, MUDAN- Petr Špalek, SHODAN – Mája Sluková, Petr Stejskal, NIDAN – Jiří Kloz, Jan Hora, SANDAN – Václav Máša, YONDAN – Pavla Štěpánová, Jan Vebersik.

Samotnému turnaji předcházel jednodenní seminář, který byl zaměřen na důležité body v jednotlivých technikách Seitei iai. Seminář byl pod vedením Japonské delegace, ta bylo složena z pánů Teruo Mitani 8.dan Hanshi, Junichi Kusama 8.dan Hanshi a Masato Nakamura 8.dan Hanshi. Při semináři byly body ukázány všem přítomným. Pan Nakamura sensei prováděl techniky a pan Kusama sensei je doplnil o komentář a upozorňoval na to, co je důležité v každé technice.

Naše skupina 2.-3danů se přemístila do druhé tělocvičny pod vedením Kusama senseie a probíhalo cvičení všech waza Seitei iai. Tento rok byl oproti jiným o mnoho početnější co se týče lidí. Jednotlivé delegace jezdí v mnohem větším počtu než dříve. Promítá se to v nedostatku místa. Byli jsme rozděleni do dalších šesti skupin. Velmi dlouho se čekalo na cvičení, ale buď jste čekali, nebo se učili z toho co vidíte. Musím se přiznat, že po návštěvě Harada senseie v Českých Budějovicích a následně mé v Yamagatě vidím vše trochu jinak. Překvapilo mě, jak moc se mi změnilo načasování a chápání technik oproti předchozím letům. Byl jsem rád, že se nemusím nikam hnát, cítil jsem se svobodně ve svém projevu waza a z toho mám velkou radost.

V sobotu byla soutěž jednotlivců. Při úvodním ceremoniálu patřila chvíle ticha vzpomínce na Jean-Pierre Raick senseie, který zemřel 11.10.2017. Po ceremoniálu bylo popřáno všem mnoho štěstí a ještě zbylo pár minut na rozcvičení. Celá výprava je dobře naladěná a tak akorát nervózní. Všichni si vedou skvěle a celá výprava postupuje z poolu. Všichni máme radost a považujeme to za obrovský úspěch. V K.O. soubojích bohužel prohráváme skoro všichni v prvním kole. Co nás opět těší, že pět zápasů skončilo dva jedna. Jediná Pája Štěpánová postoupila do dalšího zápasu, kde podlehla opět dva jedna. Velkým potěšením bylo na konci dne získání dvou ocenění BFS pro Páju Štěpánovou a Máju Slukovou.

Nedělní soutěž týmů pro nás probíhalo celkem stejně o fous, jako sobotní zápasy jednotlivců. Zde jsme bohužel nepostoupili ze skupiny, kde nás udolal tým z Velké Británie a Polska.

Závěrem celé akce proběhli zkoušky. Z České výpravy se účastnil Petr Špalek, který složil 1.Dan a Jirka Kloz, který složil 3.Dan. Oběma velmi gratuluji.

Osobní pocity z celé akce jsou velmi pozitivní. Snažil jsem se ukázat, co jsem se naučil a občas jsem i nějakého rozhodčího svým podáním iai přesvědčil. Celková kvalita všech závodníků je velmi vysoká a byla radost se účastnit a pozorovat jednotlivé souboje ve všech kategoriích.  Děkuji i celé České výpravě za skvělou náladu a vzájemnou podporu po celou akci.

Vašek Máša

Comments are closed.