Venca Máša v Jamagatě za panem Haradou – 3. část (poslední)

Akce, iaidó, Japonsko, ZNKR Seitei iai Add comments

Závěr pobytu v Yamagatě a loučení s panem Haradou

Poslední týden jsem ubytovaný pomocí airbnb v Tendu a už to není tak náročný týden. Když si vzpomenu na první týden v Japonsku, na mnoho nových věcí, orientace, kde co je a do toho značné množství detailů k mému cvičeni od pana Harady. Byl jsem trochu přehlcen informacemi. Druhý týden se vše trochu uklidnilo, začal jsem se orientovat v hromadné dopravě, zlepšil si japonštinu a opravil většinu chyb ve cvičení. To se promítlo v množství přijímaných informací, z nespočtu vět a popsaných stran v mém cestovním deníku se stávaly holé věty, či jednotlivé body ke cvičení. Poslední tři tréninky byly zaměřeny na jednu či dvě věci. Závěry tréninků byly ve znamení enbu. Pan Harada mě nechal cvičit opět všechny katy ( wazy ) Seitei iai a celé enbu natáčel. Následně u večeře proběhl rozbor. A jak říká pan Harada: ,, Enbu vypadalo moc pěkně, až si dáme saké, pak budeme hledat chyby a kritizovat.´´ 🙂 Opět se usmívá a já mám za sebou další nádherný zážitek ze cvičení v dojo v Yamanobe.

Další den už jsme jen ladili detaily a na závěr tréninku proběhlo opět enbu. Tentokrát v Nakayamě, tedy před diváky z tamního dojo. Enbu jsem prováděl spolu s panem Niwa sanem, který má 5. dan iaidó. Celé enbu Seitei iai pan Harada opět natáčí pro studijní účely. Začínám si být jistý technikami a zřejmě jsem i pochopil, o čem wazy jsou. Stále mám problém s noto a tasením v Morotetsuki. Při enbu jsem se cítil velmi dobře i navzdory lakované neklouzavé podlaze v tělocvičně. Pan Niwa san je skvělý společník při enbu. Velice jsem mu děkoval, že jsem mě tu možnost si s ním zacvičit. Mám z toho opět silný zážitek.

Vše se chýlí ke konci. Závěr mého pobytu je ranní nedělní trénink s výběrem iaididtů Yamagaty v dojo v Yamanobe. Cvičí se společně katy (wazy) Seitei iai a závěrem také enbu, po skupinách, po jednotlivých stupních od 3.danu až po 6. dan. Na místě shinpan (soudce, posuzovatele) sedí pan Harada s dalšími dvěma 8. dany. Dávám do toho vše, zítra ráno odjíždím tak, ať je vidět, že jsem se tu neflákal. Pan Harada už nic ke cvičení neříká, je spokojen a já také. Ptám se, jestli to bylo v pořádku a zda má nějaké připomínky. Usmívá se a říká, v pořádku 🙂 . Z toho jsem trochu nervózní, ale mám radost.

Už mě čeká poslední společný oběd s panem Haradou, Hotta sanem a Fudžimoto. Výlet do chrámu Jionnji, velkolepá Máša bye-bye párty a rozloučení se všemi, se kterými jsem měl tu čest prožít iaido.

Pondělí ráno usednu do shinkanzenu směr Tokyo a v 9:04 mizí pan Harada se svou paní za rámem okna vagónu a zůstávají mávat na nástupišti v Yamagatě………

Celou cestu přemítám všechny zážitky, připomínky a rozhovory s panem Haradou a usínám až doma v Čechách.

Chci všem poděkovat, díky kterým jsem mohl zažít tak krásné okamžiky a získat nové zkušenosti. Panu Haradovi, Vláďovi, kolegům v práci, rodině a přítelkyni.

Děkuji Vašek Máša

——————
Dodatek od Vaška k významu slov Kata a Waza v iaidó, jak mu bylo vysvětleno panem Haradou:
Pana Harada říkal, že Kata necvičí, že oni v iaidó v Japonsku cvičí Waza. Kata je prostě pohybová forma, pouze jak jdou pohyby za sebou (1 – pravá noha, 2 – levá noha, 3 – ruce na meč atd.). Waza by měla být technika se vším všudy, seme, zanshin, prostě vše.
Pan Harada mi ukazoval i znak pro kata. Je to stejný znak, který má město Yamagata. Yama – hora, kata – uskupení, forma. Takže uskupení hor.
A ještě jedna, (poučka či skutečnost). Dá se říct, že kata je součástí waza. Ale né naopak.

——————

Comments are closed.