Venca Máša v Jamagatě za panem Haradou – 2. část

Akce, iaidó, Japonsko, ZNKR Seitei iai Add comments

Tréninky pokračují 🙂

Stále doprovázím pana Haradu na všech tréninkách, které v Yamagatě objíždí plus naše soukromé v Yamanobe dojo. Všechny tréninky se věnuje z z 90% mně, takže po 15 minutách mám propocené obě vrchní vrstvy úboru a obi už taky není nejsušší. Stále cvičíme Seitei iai, kde mě učí principy práce těla, nohou a práci se soupeřem a celou situací. Takže osobní názor na koryu po dvou týdnech s panem Haradou je, že to jsou pouze jiné pohyby oproti Seitei.

Už se mi to tu pomalu, ale jistě blíží ke konci a mám tolik informací v hlavě, že bych potřeboval přejít na mód procvičování místo učení. Každý trénink, opravdu každý, jsem si něco opravil či pochopil, jak to funguje. Poslední tři dny si říkám, kdy tento stav skončí. Zatím se tak neděje, což jsem moc rád, je to naprosto skvělý pocit. Mé iai je kompletně změněno. Mám pocit, že je konečně funkční.

Včerejší trénink byl v dojo v Yamanobe. Účastnil jsem se já a bratři Haradové. Celý trénink byl naprosto nabytý a náročný. Mladší bratr pana Harady, 6.dan iaido, je skvělý partner v dojo. Když mi pan Harada něco opravil, naslouchal a snažil se to také udělat lépe. Takže snaha byla zdvojnásobena. Má včerejší osobní výhra je pochopení Okuri ashi. Katy ve stoje dostávají úplně nový rozměr. Sice jsem už všechny poučky slyšel na všech seminářích asi 1000x, ale konečně mně to docvaklo a pan Harada mi to vysvětluje všemi způsoby. Hodně věci ukazuje, jak je dělá on a v této fázi musím být velmi pozorný a sledovat každý jeho pohyb. Když se dobře dívám, pochopím věci mnohem rychleji.

Na začátku tréninku mě nechal rozehřát a udělat enbu všech 12 kata. Seděl, stál proti mně a zapisoval si do bločku. Ke každé katě si udělal jednu až dvě poznámky. Bohatě to stačí, poté jsme projížděli katu po katě se zaměřením na tyto body. Konec tréninku už jsem moc nemohl a v tu chvíli přišel ten moment, kdy pan Harada říká, že když dáš síly 10, vznikne 9. Když dáš síly 3, vznikne taky 9. Takže se veškerá síla soustředila kolem tandemu a horní část těla byla téměř bez síly. V tu chvíli jsem provedl Mae jako nikdy. Měl jsem neskutečnou radost a pocit plnosti formy.

Po skončení tréninku, říká pan Harada v autě. ,, V tomto dojo jsou vždycky dobrý tréninky´´. A já musím jen souhlasit.

A jelikož při tréninku cvičíme a nefotíme, tak přikládám foto z Yamadery.

Mějte se krásně.

S pozdravem, Vašek Máša

Comments are closed.