Seminář ke kendó kata v Praze

Akce, kendó, korjú Add comments

V sobotu (31.října 2015) se konal v Praze seminář ke kendó kata manželů Ziegelheimových (Jana – 5.dan kendó, Jindřich – 6.dan kendó – dódžó Sandómon Bílina/Praha). Pozvánka slibovala zajímavý obsah, nicméně byl jsem tam z Českých Budějovic a jihu Čech sám. Mimo kendisty z jiných koutů Čech dorazili též Rakušané z Lince a Němci (odkud nevím), cca odhaduji celkem asi tak 40 lidí.

Postupně během celého dne proběhl hluboký výklad a i samotné cvičení všech deseti kendó kata a reihó. Jindra Ziegelheim si k výkladu pomáhal promítáním oficiálního DVD od ZNKR ke kendó kata + ukazoval podstatné věci a následně vše doplňoval vlastním komentářem a i ukázkama.  Promítání byl vždy jen zlomek času, většinu času zabralo samotné procvičovaní dané kata. Osobně jsem si postupně ujasnil spoustu bodů, jak co cvičit. Dozvěděl se významy nejrůznějších skutečností ke kendó kata a poprvé se učil zbývajících pět kendó kata. Kendó kata byl hlavní pilíř a téma semináře. Jindra a Jana chodili mezi cvičícími a laskavě opravovali chyby a nedostatky v provedení.
Po celou dobu jsem cvičil kata s z Vojtou Valsou z Kenšinkanu Frýdek-Místek. Díky němu jsem měl možnost se též mnohé naučit a patří mu mé poděkování za trpělivé vedení v kata a též omluva za mnou jemu způsobená příkoří.

Na úvod semináře bylo také ukázáno všech n(8? 9?) kata Mizoguči-ha Itto rjú kendžucu v podání Jany a Jindry. Následně v průběhu bylo vysvětleno a cvičeno několik kata této školy, ze kterých se čerpalo při tvoření kendó kata v minulosti, abychom lépe pochopili dotyčné kendó kata. Pro mě osobně bylo zajímavé zjištění (mým laickým pohledem), že tato škola kendžucu obsahuje techniky reagující na danou stejnou situaci doleva i doprava . Hodně se útočí na předloktí a zápěstí, seká se krk, bodá, tne přes trup. Kata jsou s tači (dlouhý meč) i kodači(krátký meč). Cvičení je velmi dynamické a vyžaduje rychlost a uvolněnost pohybu a korektní techniku. Na sobě jsem zjistil, že tohle cvičení kendžucu dobře rozvíjí práci s tělem a mečem, plynulost pohybu, reakce na útok.

Na závěr semináře proběhlo testování seku setnutím namočených rohoží na makiwaře. Jindra Ziegelheim předtím k sekání řekl pár instrukcí – jak provádět, jak ošetřit meč a posléze i k etice sekání. Pak se v přátelském duchu sekalo za asistence a rad Jany, Jindry a Tomáše Kyncla z Kensei dódžó. Celkem byly k dispozici 3 makiwary a velké množství namočených rohoží, které jsme ráno před započetím semináře smotali. Lidé se každým sekem zlepšovali a pro hodně zúčastněných toto byla první zkušenost s tnutím rohoží, pro mě též. Sekání rohoží je trochu specifická disciplína, ale na druhé straně je třeba říci, že to je velmi dobré cvičení pro vedení, úchop meče a pro plynulé ovládání a návaznost seků. Nakonec jsem seknul/ukrájel dvě rohože – jednu za doprovodu rad Jindry a druhou s radami od Tomáše Kyncla. Náš oddílový meč pro sekání jsem vzal sebou, zůstal nepoškozen, ač byl používán. Sekal jem s ním a téź i kendisté z Lince.

To bylo krátké info. Poděkování patří manželům Ziegelheimovým a pořadatelům ze Sandómonu Praha za super seminář.

Kendisté z Lince přidali fotky z akce na jejich FCB profil  ZDE – galerie Kendo Linz

Briza

Comments are closed.