Výstava na zámku Dačice

Akce, Historie, Japonsko Add comments

Ahoj, kdyby někdo z vás měl cestu kolem Dačic na pomezí jižních Čech a jižní Moravy, tak do konce srpna je na zdejším zámku k vidění výstava s názvem Výlety bez manželek-Výstava o šlechtických cestovatelích a zajímavých suvenýrech z jejich cest. Součástí výstavy jsou i věci z Japonska a mezi nimi originální samurajské brnění, další japonskou zbroj a i dle fotek nějaký ten japonský meč.

Více info na: http://www.zamek-dacice.eu/kulturni-prehled/vylety-bez-manzelek-78_78cs.html

Z téhož zdroje je tnto popis k výstavě:

Výstava o šlechtických cestovatelích a zajímavých suvenýrech z jejich cest.
Datum konání: 19. 6. 2014 – 31. 8. 2014 začátek od 10:00
Místo konání: Státní zámek Dačice, Havlíčkovo nám. 85/I, 38001 Dačice
Typ akce: trhy, výstavy, veletrhy
Organizátor: Státní zámek Dačice
Doba trvání: 73.3 dní
Plné vstupné: 40 Kč
Snížené vstupné: 20 Kč
Rodinné vstupné: 100 Kč
Poznámka: Senioři 30,-. Při současné koupi vstupenky do zámku sleva 50%.

V letošním roce uplynulo sto let od úmrtí majitele Dačic barona Friedricha Egberta von Dalberg, který byl kromě jiného i amatérským etnologem a cestovatelem. Doba druhé poloviny 19. a prvních desetiletí 20. století byla časem, kdy se především na lovecké a poznávací cesty do exotických zemí vypravilo mnoho desítek aristokratů z českých zemí. Friedrich Egbert cestoval tak jako mnozí jiní do Egypta a Svaté země a o svém putování sepsal i cestopis. Touto výstavou chceme připomenout jeho památku a zároveň návštěvníkům představit poklady z depozitářů a expozic českých a moravských zámků v podobě různých zbraní, předmětů denní potřeby, trofejí a oděvů, které si ze svých cest po Africe, Americe a Asii přivezli tito „urození dobrodruzi“.
Podařilo se nám získat řadu výjimečných exponátů především z Afriky a Japonska. Mezi africkými exponáty bychom upozornili na kolekci domorodých zbraní, ale i panenek a předmětů denní potřeby, které pochází ze sbírek Salmů, Podstatzkých a především Schwarzenbergů. Adolf Schwarzenberg si totiž ve třicátých letech 20.století postavil farmu přímo v Keni, kam opakovaně a velmi rád jezdil.
Výtvarně úchvatné předměty se nám ale díky vstřícnosti kastelánů v Hrubém Rohozci a Lysicích podařilo získat také pro část o Asii. Návštěvníci se můžou těšit na originální samurajské brnění, další japonskou zbroj a předměty uměleckého řemesla, které patří k nejvzácnějším japonským exponátům na našem území.
Podobně se nám podařilo zapůjčit vzácné zbraně a oděvy severoamerických indiánů ze zámku v Opočně, a tak se návštěvníci mohou těšit na pravý tomahawk či indiány vyrobenou traperskou košili , kterou tak dobře znají z knih Karla Maye. Obě části výstavy jsou doplněny spoustou fotografií různých domorodců i snímků z cest. Návštěvníci také uvidí originály několika cestovních deníků a nádherně ilustrované cestopisy, které mnozí šlechtici o svých cestách sepsali.

Comments are closed.