Mošovce 2013 – seminář ZNKR Seitei iai s Victorem Cookem

Akce, Galerie, iaidó, ZNKR Seitei iai Add comments

Zase po letech jsme se z Kokki dodžó vydali na seminář do Mošovců na Slovensko – Kája Hyndrák a já. Při semináři, jehož tématem bylo ZNKR Seitei iai, Victorovi Cookovi asistovala jeho žena Terry, John Piper (5.dan) a další dva 5.dani ze Šinbukanu Maďarsko. Mimo slovenských a několika českých iaidistů z Budějovic, Plzně a Vyškova byli přítomni iaidisté z Maďarska a Polska – povětšinou stoupenci Šinbukan dódžó. Hrubým odhadem celkem tak 50-60 lidí.
Obsah vysvětlování semináře se hodně věnoval práci nohou, tak jak na ni prý kladl důraz Išido Šizufumi sensei na letošním jarním semináři v Bathu. Na správnou práci nohou Cook sensei apeloval i při mnoha samostatných cvičeních a bylo jasné, že to bude chtít vidět i na nedělních zkouškách. V sobotu se probralo a procvičilo prvních 10 ZNKR Seitei iai kata a v neděli dvě zbývající. Zbytek nedělní části cvičení byl věnován právě přípravě na zkoušky. Cílem naší účasti v Mošovcích bylo složení zkoušek na 3.dan iaidó. Zkušební komise (5 sensejú) po nás chtěla vidět předvedení reihó, jedné volitelné korjú kata, pak Ukenagaši, Cukáte, Sanpógiri a Šihógiri kata ze ZNKR Seitei iai. Kája byl při zkoušce úspěšný, patří mu moje gratulace. Mně se složit nepodařilo. Necvičil jsem dobře během zkoušek a je nutné na mém iaidó zapracovat a některé části mého iai zlepšit, abych příště uspěl. Po zkouškách jsem si došel pro odezvu k sensejům, tak mám v tom jasno. Též přihlížející Michal Kolísek ze Šinbukanu Vyškov mi dal cennou odezvu. Za to moc díky.

Sobotní podvečer jsme se sami s Kájou místo Sajonara párty vydali poznávat okolní přírodní krásy. Rozhodli jsme se podívat na zříceninu Blatnického hradu poblíž nedaleké vesnice Blatnica. Cestou pěšky od pozůstatků hradu přes část Gaderské doliny kolem Gaderského potoka jsme byli odměněni spatřením Mloka skvrnitého – latinsky Salamandra Salamandra (asi 20-25 cm dlouhý ocasatý obojživelník s černou kůží s oranžovými/žlutými skvrnami). Cestou jsme viděli krásné výhledy na zalesnéné kopce Velké Fatry, scenérie listnatého lesa okolí Gaderského potoka a na okraji Blatnice si prohlédli památník SNP (Slovenské národní povstání), kde jako upomínka na hrůznosti 2.světové války byly k vidění socha památníku, hromadný hrob padlých, kulomet, minomet a háj s vysázenými 102 stromy – každý za jednu vypálenou vesnici – viz Poznámka na konci článku. Celé jsme to pak završili návštěvou koliby a ochutnáním bryndzových halušek. I tenhle výlet byl součástí putování za složením 3.danu a z mého úhlu pohledu nejzajímavější a nejhezčí zážitek těch tří dnů. 🙂

Kája měl sebou foťák a hlavně na sobotním podvečerním výletě jsme fotili, na semináři jsme nefotili vůbec. Několik fotek vzniklo ze zkoušek, ale osvětlení haly moc neprospělo výsledku fotek, tak je jich jen pár – viz galerie níže.

Myslím, že je správné veřejně poděkovat Vláďovi Hyndrákovi z našeho dódžó za úsilí, které vynaložil na našich společných trénincích v posledních měsících, aby se naše iai směrem ke zkouškám zlepšilo.

Briza

Poznámka ze stránek Muzea SNP:
Výsledkom našej doterajšej spolupráce je zoznam 102 vypálených obcí, ako dôsledok represálií nacistov a príslušníkov POHG na Slovensku. (Obce zaradené do tohto zoznamu splnili základné kritérium – z celého počtu domov v obci, boli vypálené minimálne dva domy, a to v dôsledku represálií fašistami pri potlačovaní povstania, resp. pred príchodom frontu, nie v dôsledku bojových akcií pri prechode frontu.)

Vysvětlivka:
POHG – príslušníci Pohotovostných oddielov Hlinkovej gardy

Comments are closed.