Hakone iaido taikai na DVD

Galerie, iaidó, Japonsko, korjú, Muso šinden rjú Add comments

名人の技・名勝負列伝 全国選抜八段戦 箱根大会:夢想神伝流

Společnost Hz HERTZ CO., LTD. vydala několik DVD setů se záznamy z Hakone taikai ( klání učitelů s technickým stupněm 8.dan ZNKR iaidó ). Podařilo se mi najít prodejce v Japonsku a koupit edici s enbu učitelů Musó Šinden rjú. Existují ještě další edice DVD – edice enbu učitelů Musó Džikiden rjú, edice s enbu učitelů ostatních korjú (Hoki rjú, Tamija rjú, Šinkage rjú, Jagjú Šinkage rjú, Šigenobu rjú atd.) a edice se záznamem finálových enbu učitelů napříč rjúha.

V zakoupené edici jsou 3 DVD (90, 124, 118 minut záznamu) s enbu pouze učitelů Musó šinden rjú. Po shlédnutí mohu konstatovat, že nelituji vysoké ceny. Vidět takto enbu top ZNKR učitelů je pro mě zážitek.

Rád bych zmínil několik bodů, které mě při sledování zaujaly:
1. všichni učitelé ve svých enbu začínají po úvodním reihó provedením kata šóhattó
2. někteří učitelé v enbu (reihó, 5 kata, reihó) cvičí pouze kata úrovní šóden a čúden a někteří cvičí kata ze všech třech úrovní
3. z šódenu učitelé nejvíce cvičí kata šóhattó, gjakutó, seičuttó, také je četně k vidění rjútó
4. z čúdenu zase  kata jamaoroši a toraisoku
5. někteří učitelé kata cvičí rychle a někteří zase pomaleji – dávají si na čas a ukazují, že kontrolují situaci. Nicméně v provedení všech učitelů je vidět vždy silné, rychlé, přesné provedení nukicuke a kiriotoši – oboje v provedení s velkou uvolněností těla a klidným vzezřením.
6. verze podání stejných kata a i třeba detaily v reihó se u učitelů někdy i velmi viditelně liší (stejná kata – jiné pohyby, jiný způsob sedání, jiné prvky, jiné směry pohybu, důraz v kata na jiné věci, jiná „chuť či pocit“ z kata, trochu jiné scénáře situace kata). Co učitel to jeho specifická verze by se dalo říci.
7. z enbu některých učitelů jsem měl velmi silný pocit z jejich nebezpečnosti a velikosti jejich síly osobnosti a síly v ovládání japonského meče
8. velmi silně na mě zapůsobila jejich schopnost ovládat své tělo a meč. Velká rychlost, síla a přesnost některých prvků v katách je obdivuhodná, navíc někteří učitelé jsou již v pokročilém věku.

Celkově si myslím, že po shlédnutí těchto enbu se člověk stane tolerantnější k poznání, co vše je Musó šinden rjú. Není jen jeden způsob provedení, ale spíše naopak způsobů mnoho a mluvit se dá jen o způsobu daného učitele. Začínám chápat slova pana Harady, že způsobů provedení je mnoho, ale iai je pouze jedno. Nicméně vyvstávají otázky. Jak lze posoudit, co je správná forma? A také, co je vlastně cílem cvičení korjú, jelikož jak je vidět, tak správná forma může být různá… Mohly by být odpovědí věty: Správná forma je funkční forma? Cílem cvičení korjú je učit se způsob provedení a ducha osobnosti učitele a ve vlastním cvičení hledat/ověřovat funkčnost a smysluplnost technik? Dá se to takto říci?

Shlédnutí enbu na DVD mi ukázalo, že korektní, velká (veliké pohyby), silná (se zničující energií) technika, ale zároveň provedena s uvolněným tělem a schopností plynulosti je základ pro dosažení mistrovství.
Další věcí je, že se stěží člověk setká či uvidí cvičit Musó Šinden rjú většinu z těch učitelů, jenž jsou na DVD. Ne všichni jezdí či jezdili do Evropy a třeba sensej Kacuhiko Ide není již naživu a tak toto DVD je také historickým zachycením jejich mistrovství pro další generace iaidistů. I vidět cvičit tyto učitele alespoň na DVD, je též silný zážitek, který dovoluje vlastními smysly pocítit jejich styl Musó Šinden rjú. Každé enbu je ukázka koncentrace mistrovské formy vzniklé z desetiletí úsilí jejich cvičení iaidó.

Zde jsem se snažil přeložit ze znaků jména učitelů, jejichž enbu je na DVD zachyceno (je možné, že se mi to někde nepovedlo korektně – za případné nepřesnosti se prosím omlouvám, jména uvádím v anglické transkripci i pro pořádek v kandži):

DVD 1
1.Ishido Shizufumi (Kanagawa) 石堂倭文(神奈川)
2.Katsuhiko Ide (Hiroshima) 井出克彦(広島)
3.Enoura Ippó (Tokyo) 江浦一法(東京)
4.Toshihiko Kawaguchi (Yamaguchi) 河口俊彦(山口)
5.Takashige Yamazaki (Saitama) 山崎誉(埼玉)
6.Noboru Ogura (Tochigi) 小倉昇(栃木)
7.Hiroshi Nishihira (Okinawa) 西平弘史(沖縄)
8.Shigeo Noguchi (Chiba) 野口栄男(千葉)
9.Katsuhiko Inoue (Shizuoka) 井上勝彦(静岡)
10.Chihiro Kishimoto (Chiba) 岸本千尋(千葉)
11.Minoru Tanaka (Tokyo) 田中実(東京)
12.Mitsugi Miura (Yamaguchi) 三浦貢(山口)
13.Bunzo Fujita (Tokyo) 藤田文三(東京)
14.Hideo Watanabe (Saitama) 渡辺秀雄(埼玉)

DVD 2
15.Nakamura Washiro (Tokyo) 中村和四郎(東京)
16.Muranushi Otohiko (Tokyo) 村主乙彦(東京)
17.Masao Kaneta (Tokyo) 金田正夫(東京)
18.Kiyoshi Ota (Aomori) 太田喜代志(青森)
19.Akio Koike (Yamanashi) 小池昭男(山梨)
20.Eiji Aoki (Tokyo) 青木栄治(東京)
21.Kusama Junichi (Niigata) 草間啍壹(新潟)
22.Sakono Yasuo (Fukuoka) 迫野康雄(福岡)
23.Tadayuki Miyata (Ibaraki) 宮田忠幸(茨城)
24.Yukio Sato (Oita) 佐藤行男(大分)
25.Noboru Yamamoto (Tokyo) 山本昇(東京)
26.Kamikokuryó Shuichi (Kagoshima) 上國料修一(鹿児島)
27.Tomoharu Ito (Tokyo) 伊藤知治(東京)
28.Inoue Miyoji (Saitama) 井上己代治(埼玉)
29.Tadao Ikeda (Ibaraki) 池田忠男(茨城)

DVD 3
30.Masayuki Ogasawara (Yamagata) 小笠原正幸(山形)
31.Ide Tomota (Fukuoka) 井出友太(福岡)
32.Takayoshi Odawara (Kagoshima) 小田原隆義(鹿児島)
33 Keiji Tanno (Yamagata) 丹野啓二(山形)
34.Yoshiaki Maruyama (Tokyo) 丸山義明(東京)
35.Kentaro Miyazaki (Nagasaki) 宮崎賢太郎(長崎)
36.Tadao Tateno (Ibaraki) 立野忠男(茨城)
37.Makoto Ozaki (Kanagawa) 尾崎誠(神奈川)
38.Takao Yatsu (Ibaraki) 谷津隆夫(茨城)
39.Takeshi Takahashi (Tokyo) 高橋健(東京)
40.Hisashi Kitsukawa (Tokyo) 吉川亀(東京)
41 Kenji Sotozaki (Aomori) 外崎憲治(青森)

Odkaz na prodejce:
http://item.rakuten.co.jp/champ/dvd_hertz_071-mh81/

Odkaz na vydavatele:
Hertz International co.ltd
http://hertz-internet.mine.nu/top.php

Cena: 10 000 JPY

Zde je několik obrázků obalu, DVD a momentů z enbu sensejů, jenž jsou známy iaidistům v našich končinách:

Briza

Comments are closed.