Toru Giga Cup 2019

Akce, kendó Add comments

Minulý víkend jsem se vydal spolu s kolegy z Kusanagi kai z Budějovic, kam se chodím učit kendó na turnaj kendó Toru Giga Cup do Prahy. Lukášem Laibrtem z Kusanagikai jsem byl přesvědčen k účasti v soutěžích jednotlivců (nad 40 let a jednotlivci muži). Argument byl jednoduchý, že pan Ozawa říkal, že pro růst v kendó je dobré se alespoň jednou na rok zúčastnit závodů. Byla to moje první soutěž v kendó.

Potvrdil jsem si pravdivost slov pana Ozawy a celkově to byla velmi podnětná zkušenost. Sledováním zápasů se člověk hodně naučí, jak ten či onen řeší tu či onu situaci v zápase. Také pro vlastní porozumění, co vlastně znamená platný zásah. Svoje kendó jsme měl šanci uplatnit v celkem 7 utkání (4 jsem prohrál). Zjistil jsem, že je třeba lépe studovat juko datocu (podmínky potřebné pro uznání zásahu soupeře) a lépe vytvářet a hlavně využívat soupeřových otevření pro úspěšný útok. Tohle bude téma mých příštích cvičení a snažení se v kendó.

Z toho, co jsem byl schopen vidět, tak se mi moc líbilo kendó Martina Fritze z hradeckého Nozomi, pak Adama Urbana z Kacubó a Lukáše Laibrta z Kusanagi kai. Vítěz Japonec Okuzono měl kendó velmi rychlé, mnohdy jsem nebyl schopen postřehnout oceněné platné zásahy. Sebastian Mráz z Kusanagi měl tu možnost pocítit jeho rychlost v zápase ve skupině.

Úvodní nástup
semifinále Fritz (bílá) proti Okuzono (červená)
semifinále Fritz (bílá) proti Okuzono (červená)
Pan učitel Tsuneho Takatera (8.dan kendó kjóši předává pohár vítězi kategorie mužů)
výprava z Kusanagikai a Kokki dódžó (prostě Budějčáci)

Za fotografie děkuji Vláďovi Kuzbovi.

Comments are closed.