Několik fotek z historie iaidó a kendó v Budějovicích

iaidó, Japonsko, kendó Add comments

V Jihočeské vědecké knihovně jsem našel několik starších příspěvků k historii kendó a iaidó v Českých Budějovicích.
Od roku 1993 se počalo cvičení iaidó a kendó v Českých Budějovicích v oddíle Fudóšinkai, kde skupina kolem Vojtěcha Štrejna a Vráti Červeného, za vydatné pomoci karatistů kolem pana Lišky navázala vztah s pražskými kendisty a iaidisty a začali se od bratrů Hotovcových učit. Část této historie lze nalézt na webu Fudóšinkai http://www.fudoshinkaicb.cz/informace/historie-oddilu

Několik členů pozdějšího Kokki dódžó se dění také od počátku účastnilo ( Hyndrák, Březina trochu později Kusevič, Bohdal a Jarda Adam ).
V roce 1995 tehdy 17.letý Vladimír Hyndrák se v rámci výměnných pobytů vydal na roční studium na střední školu do japonské Curuoky (prefektura Jamagata). Zde se mimo středoškolskou výuku věnoval cvičení kendó ve středoškolském klubu pod panem Asó (7.dan kendó) a iaidó škol ZNKR Seitei iai a Musó šinden rjú pod panem Saitó (6.dan iaidó).

Několik měsíců po jeho návratu z Japonska vyšel v Českobudějovických listech tento článek a fotografie (28.8.1996).

Českobudějovické listy 28.8.1996

Českobudějovické listy 28.8.1996

Další fotografie je ze semináře iaidó v Českých Budějovicích z roku 2005 – Českobudějovické listy 30.9.2005 .

Českobudějovické listy 30.9.2005
Na snímku lze vidět tehdy účastníky semináře iaidó pořádaného oddílem Fudóšinkai České Budějovice. Někteří zachycení iaidisté jsou nyní vedoucími vlastních dódžó a drží vyšší technické stupně (Vladimír Hyndrák, Tomáš Kyncl – oba 5.dan, František Pergler – 3.dan). Na fotce je také Vladimír Hotovec, který spolu se svým bratrem Miloslavem pomáhal výukou oddílu kendó a iaidó v Českých Budějovicích od roku 1993. Také Rjúčiró Akai (mladý japonský učitel) tehdy žijící v Budějovicích. Robert Janovský (celý v bílém) – kendista nyní léta žijící v Japonsku a také se věnuje cestě čaje školy Urasenke. Milan Stecker – výrobce souprav japonských mečů a jejich restaurátor, Pavel Bolf – kovář a výrobce souprav japonských mečů. Vojtěch Štrejn vedoucí osoba Fudóšinkai v Budějovicích a pokračuje v tradici původního dódžó.

Horní řada zleva: Jaroslav Pavelka, Radek Kusevič, Martin Bohdal, Pavel Bolf, Tomáš Kyncl, Vladimír Hyndrák, Robert Janovský
Dolní řada zleva: Milan Stecker, Vojtěch Štrejn, Rjúčiró Akai, Vladimír Hotovec, neznámý, František Pergler

Nějaké další příspěvky ještě přibudou časem.

Bříza

Comments are closed.