Z jiného soudku – O džúdó jako výchovném systému Džigora Kana

Historie, Japonsko Add comments

Někteří lidé z našeho dódžó se věnují/věnovali také jiným budó třeba aikidó, džúdó, karatedó. Já konkrétně džúdó. Postupným zájmem o iaidó a džúdó jsem zjistil, že japonský pedagog a reformátor japonského školského systému a vzdělávání pan Kanó Džigoró 嘉納 治五郎 (1860-1938) si utvářel během svého života ideje k výchově a vzdělání člověka pomocí cvičení technik a ducha bojových umění. Svojí představu se snažil vložit do Kódókan džúdó, které tvořil spolu s jeho žáky z jejich studia korjú džúdžucu.

Pozdější přerod korjú budžucu a vznik moderních gendai budó více či méně vycházel z jeho idejí a myšlenek – cvičení bojových umění za účelem sebezdokonalování. Po druhé světové válce tento trend ještě sílí. V 80.letech například komise učitelů různých budo, jenž stála za Budó Chartou Japonské Asociace Budó sdružující velké japonské federace džúdistů, kendistů, kjúdistů, sumistů, karatistů, naginatistů, džúkendistů, členů Aikikai, Sorindži kempo čerpala z jeho idejí, to je zaznamenáno v článku o vzniku této charty THE ESTABLISHMENT OF THE BUDO CHARTER – http://judoinfo.com/budo.htm .

Možná, že i pro návštěvníky webu Kokki dódžó (převážně iaidistů, možná i kendistů) by mohlo být zajímavé se seznámit s idejemi Džigoro Kana a trochu si rozšířit obzory. Z mého pátrání a kompilací různých textů či vyjádření jsem sestavil pdf dokument, kde jsem se snažil představit a objasnit širší souvislosti cvičení džúdó – historie, smysl/praxe, ideje.

O džúdó jako výchovném systému Džigora Kana
Širší souvislosti cvičení džúdó – historie, smysl/praxe, ideje

http://www.kitayama-junyu.info/doc/dzudo_vychova.pdf

Dokument je stále ve vývinu a čas od času se objeví jeho aktualizovaná verze na zákaldě nových informací či upřesnění.
Briza

Comments are closed.