Informace a dozvuky havárie ve Fukušimě

Japonsko, Překlady z jiných webů Add comments

V březnu loňského roku zemětřesení, cunami a následná jaderná havárie ve Fukušimě přivábil k Japonsku a jeho národu zájem, soucit, solidaritu, nabídku pomoci i samotnou pomoc nějakou formou od mnoha lidí z celého světa.
Různé akce na podporu Japonska z oddílů kendó, iaidó, naginatadó, džódó z České federace kendó byly důkazem, že jejich členové se o situaci Japonska minimálně zajímají. Těm, které by i dnes zajímaly informace k havárii ve Fukušimě, jejích následcích či souvislostech, které se promítají do dnešních dnů, si dovolím na tento oddílový web dát tento příspěvek s odkazy na články k tématu od japanologa Ondřeje Hýbla, které byly uveřejněny na serveru ceskapozice.cz.
Ondřej Hýbl víceméně pravidelně informuje české čtenáře o tomto tématu a je tak jednou z mála vyjímek v českém mediálním světě.

10.3.2012
Fukušima rok poté. Seriózní informace stále chybějí.
„Fukušimské ticho“ trvá, píše z Japonska Ondřej Hýbl. Nedostatek informací dnes ubližuje těm, již havárii pomáhají likvidovat.
http://www.ceskapozice.cz/zahranici/svetove-udalosti/fukusima-rok-pote-seriozni-informace-stale-chybeji

9.8.2012
Proč tolik povyku kvůli „obyčejné“ elektřině
K demonstracím proti jaderné energii v Japonsku se začaly přidávat i ne zcela pochopitelně jednající existence politického života.
http://www.ceskapozice.cz/byznys/energetika/proc-tolik-povyku-kvuli-%E2%80%9Eobycejne%E2%80%9C-elektrine

19.8.2012
Konečná zpráva o Fukušimě: Nehodu způsobil lidský faktor
Společnost TEPCO patrně opravdu v okamžicích vrcholící krize zvažovala elektrárnu kompletně evakuovat a reaktory nechat napospas osudu.
http://www.ceskapozice.cz/zahranici/svetove-udalosti/konecna-zprava-o-fukusime-nehodu-zpusobil-lidsky-faktor

14.10.2012
Obnova po tsunami aneb „Porcování medvěda“ po japonsku
Až čtvrtina bilionových prostředků určených k oživení zdevastovaných regionů skončila v projektech s živelní pohromou zcela nesouvisejících.
http://www.ceskapozice.cz/zahranici/svetove-udalosti/obnova-po-tsunami-aneb-%E2%80%9Eporcovani-medveda%E2%80%9C-po-japonsku

Briza

Comments are closed.