Japonsko – fotografie – 11 měsíců po zemětřesení a cunami

Japonsko, Překlady z jiných webů Add comments

Na novinkách webu anglického deníku Daily Mail se před pár dny objevil odkaz s fotografiemi z postižených oblastí Japonska po zemětřesení a cunami a pak pro srovnání fotografie ze stavu 11 měsiců po té. Fotky ukazují pokrok jako hrom v uklidových pracech – viz odkaz níže.

Odkaz na článek s fotkami:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2099811/Eleven-months-tsunami-earthquake-ravaged-Japan-new-pictures-incredible-progress-multi-billion-pound-clear-up.html?ito=feeds-newsxml

Pár informací z obecného textu k obrázkům:
Katastrofa si v březnu loňského roku vyžádala životy více než 19 000 lidí. Cunami rozpoutalo jadernou krizi, když zaplavilo elektrárnu Fukušima Dai-iči. Přibližně 100.000 lidí bylo donuceno opustit své domovy.
Snímky ukazují, jak v některých případech, musely být zbořeny domy v rámci přestavby, zatímco v jiných oblastech bylo třeba odtáhnout pryč hromady odpadků automobilů, a dokonce i letadel a lodí. V likvidaci všech pozůstatků trosek a naplavenin, odhadem 23 milionů tun, tak úřady pracují neúnavně v úklidu. Japonská vláda musela schválit výdaje v hodnotě téměř 50 billionů amerických dolarů na rekonstrukci po zemětřesení – jedná se o největší stavební projekt od rekonstrukce Hirošimy a Nagasaki po jejich zničení atomovými bombami.
Nouzový rozpočet byl následován více výdajovými balíčky a je to ještě pakatel ve srovnání s celkovými náklady na škody způsobené zemětřesením a cunami, ty se odhadují na více než 300 miliard dolarů.

Zajímavé jsou i komentáře některých lidí žijících v Japonsku pod článkem, níže jakési shrnutí z příspěvků poukazujících na problémové skutečnosti:
Pozůstatků trosek je tolik, že se nevejdou na žádné skládky a jsou přemisťovány na okraje měst, kde jsou tříděny podle typu na dřevo, auta, pneumatiky, kov atd. Toto ale nebylo reportéry zdokumentováno. Trosky jsou po 11 měsících sice odklizeny, ale rekonstrukce je nulová. V Išinomaki žije několik desítek tisíc lidí v provizorních příbytcích a není jasně určeno, kdy se budou moci vrátit do nových domovů.
Také jsou problémy s radiací. Japonská vláda se například snaží i třeba odstraňovat listí spadané ze stromů z postižených oblastí, které je dopravováno do spaloven. Takto přepravovaným kontaminovaným odpadem se prý šíří radiace do dalších částí Japonska. Skupiny hnutí japonských matek se snaží proti tomuto bojovat, ale jsou v japonském tisku ignorována.

Na Bogárně kendistického oddílu Sandómon Praha je v diskuzi zajímavá reakce k tématu od Honzy Roda – českého kendisty a doktoranda univerzity Keio žíjícího v Tokiu: http://blueboard.cz/kniha/k23ckudi00pr5ekf1icdoer70ix5av/vzkaz/38313615

EDIT 21.3.2012:
Na serveru Česká pozice, vyšel 10.3.2012 zajimavý článek od Ondřeje Hýbla o personalistice kolem odklízení pozůstatků Fukušimské elektrárny – Fukušima rok poté. Seriózní informace stále chybějí.
http://www.ceskapozice.cz/zahranici/svetove-udalosti/fukusima-rok-pote-seriozni-informace-stale-chybeji?page=0,0

Briza

Comments are closed.