Stavba domácího dódžó

Akce, Galerie Add comments

Tento týden člen Kokki dódžó Venca Máša poslal popis, kterak přiuzpůsobil jednu nevyužitou místnost v domě rodičů na místnost pro cvičení. Jestli někdo třeba uvažuje o něčem podobném, tak se může nechat od Venci inspirovat. Ve článku níže, jež je vlastně dokumentace postupu prováděných prací, rozpočet, fotodokumentace atd., Venca nezapřel svoje stavařské vzdělání a chuť zrealizovat možnost intenzivně cvičit.
——————————————————————————-

Dobrý den, připravil jsem si pro vás menší článek o úpravě kotelny v rodinném domě. O co jde. Na konci léta, jsem se pustil do dodělání prostoru kotelny, který nebyl plně využit.

Situace místnosti:

Prostor 4x4m s výklenkem, výška stropu je 2,65m . V místnosti je plynový kotel s bojlerem pro teplou  vodu a komín na tuhá a netuhá paliva. Podlaha byla bez povrchové úpravy, pouze betonová deska, stěny zřejmě jednou přetřené vápnem a jeden roh nebyl štukovaný. Funkce této místnosti byla spíše jako sklad něčeho i když zde otec plánoval fitness se saunou, je zde i připravený odpad pro sprchový kout. Velké plus je okno přivádějící denní osvětlení.

Záměr:

Jelikož se zaměřuji na bojové umění iaido, má sestra na tanec a evropské školy historického šermu ( gotika, renesance, atd…) a přítelkyně našla zálibu v taichi, rozhodli jsme se, že žádné posilovací stroje nejsou potřeba a všechno co je třeba tak je meč a dobrá nálada. Tím pádem hodně místa kolem sebe. V místnosti je výklenek, který se při cvičení nevyužije, je zde navrženo čajové a odpočinkové pódium. Kotel s bojlerem se nám moc nelíbil, tím pádem dostane dřevěný obklad.

Postup prací:

První fáze je jasná, uklidit místnost a doštukovat nedodělaný roh zdi a dorovnat omítko u kapsy pro trubku ve zdi.

Po zatvrdnutí a uschnutí štuku jsem se vrhnul do vybílení místnosti, bohužel jsem nedostatečné ředil vápno, tak je větší vrstva. Ničemu to nevadí, jen má zeď trochu jinou texturu.

Asi po třídenním bílení jsem konečně nakoupil smrkové hoblované latě (6x4x400 cm) a prkna (11×1,9×400 cm), půjčil jsem si pokosovou pilu, nakreslil plánek a dal jsem se do díla. Doporučuji pokosovou pilu, lať se dá dobře stabilizovat a rovina řezu je krásně rovná, nějak jsem to zvládnul i já.

Popis konstrukce:

Po obvodě pódia jsou latě ukotveny do zdí, pomocí šroubů a hmoždinek. Latě v poli jsou podepřeny na jedné straně latí, kotvenou do zdi a ve zbylé délce jsou podepřeny sloupky. Vzdálenost latí je cca 45cm, vzhledem k tloušťce prken nedochází k tak velkému průhybu pódia. Tento rastr jsem pobyl prkny, každé prkno je upevněno z čelní strany hřebíky 30mm, tím pádem nejsou hřebíky vidět na povrchu. Svislé obklady jsem probíjel celou tloušťku prkna. Spojovací materiál jsem použil hřebíky 30, 40, 63 mm a někde šrouby. Co se týče obkladu bojleru, tak víko je odnímatelné a čelní strana bojleru se dá odkrýt vzhledem k nutnosti revize.

Dále jsme nechali zrcadla namontovat firmou, vzhledem k jejich formátu (dva x 90cmx200cm tloušťky 3mm) mě moc nelákalo tento formát montovat svépomocí, jelikož když zrcadlo rupne mě, tak si to zaplatím znova, když to rupne firmě, tak to zaplatí firma, jelikož je povinná zrcadla namontovat v pořádku.

Natažení lina proběhlo celkem v pořádku, jen bylo trochu pracnější ořezávat lino podle pódia a komínu. Lino není lepené ani jinak uchycené k betonu.

Momentálně je tělocvična připravená k provozu, ještě mě ale čeká, natřít všechny dřevěné povrchy, osadit lišty a dolepit dlaždice před komínem. A namontovat s otcem světla.

Cena: Ano, cena je zásadní, takže malá kalkulace.

Lino – 4x4m 4800Kč

Řezivo – 1,9x11x400cm prkna hoblovaná smrk 20ks – 2000Kč

4x6x400cm latě hoblované smrk 6ks  – 672Kč

Lišty – 418Kč

Zrcadla – 90x200cm 2ks + doprava+montáž – 3900Kč

Vápno- cca 400Kč

Štuk- 113Kč

Spojovací materiál – plus mínus 200Kč

Práce – až na montáž zrcadel jsem všechno zvládl své pomocí.

Celkem –  11 972Kč

Závěrem:

Snad jsem tímto krátkým článkem někoho inspiroval, či obohatil. Během práce jsem si opět potvrdil, že jde udělat úplně všechno a slovo ,,nejde´´ zřejmě opravdu přestává existovat.

Poděkování:

Rád bych poděkoval mému otci, který nedostavěl tuto místnost, mé mamince, která zasponzorovala tento projekt, sestře za to, že má přítele s pokosovou pilou a mé přítelkyni za podávání vrtačky,šroubů,hřebíků a dalšího stavebního materiálu.

Už se těším na kolaudačku se členy Česko Budějovického oddílu Kokki dojo a hlavně na cvičení za dlouhých zimních večerů.

Děkuji, Vašek Máša Kokki dojo

 

Comments are closed.