Názvy kata v Musó šinden rjú

Nezařazené Add comments

Na fóru serveru www.kendo-world.com se objevil příspěvek ohledně názvů kata Musó Šinden rjú s pdf dokumentem od Andyho Watsona z Velké Británie ( odkaz na stránky jeho mateřského dódžó http://www.seishinkan.freeserve.co.uk ). Mimo jiné Andy Watson překládá na seminářích pana Išida po Evropě a také je několikanásobným Mistrem Evropy v iaidó v kategorii do 5.danu. Dostali jsme od něj povolení ke zveřejnění tohoto dokumentu na našich stránkách.

K pdf dokumentu Andy Watson zmiňuje některé skutečnosti ohledně názvů kata:
1. To je pořadí, jenž kata vyučuje Išido Šizufumi sensej. V různých regiónech Japonska jsou zastupeny různé linie Musó Šinden rjú a tak se pořadí někdy liší, někdy se používají různá jména pro různé formy.

2. Okuden Oikakegiri a Ryoshii Hikitsure byly vyjmuty Nakajama Hakudo sensejem, protože byly v rozporu se samurajským etickým kodexem (citace). Nejsou obvykle cvičeny, i když někteří učitelé do výuky běžných kata jako kaewaza zahrnují aspekty těchto kata.

3. Kandži (znaky), jenž jsou použity v tomto dokumentu, jsou předány Nakajamou Hakudem a opět jsou otevřeny pro změny v závislosti na dané linii. V Musó Džikiden Ejšin rjú a Džúšin rjú se někdy objevují názvy těchto forem v užívání i variantách v kandži (se stejnou výslovností ovšem).

V nejbližší době se pokusíme o překlad názvů kata do češtiny a zveřejníme na jej na našem webu…

Odkaz na zmiňovaný pdf dokument (k otevření použijte například Acrobat Reader) : iaido_koryu_forms_-_quick_reference_guide_with_kanji

14.7.2009

Briza

One Response to “Názvy kata v Musó šinden rjú”

  1. briza Says:

    Na foru kendoworld.com se k Andyho části příspěvku (bodu 2) objevil komentar od uzivatel BUSHINKAN a to tento:
    „Hakudo Sensei never discarded them per say….. he just taught them to a select few. Hakudo Sensei did the same with the more estrotic kata of Muso Shinden Ryu. I am lucky enough to have been exposed to the kata you have mentioned above and fortunate to see other things that the vast majority of MSR practitioners are not even aware of. So Hakudo Sensei did not discard anything… he just „classified“ them if you will. So the knowledge of those kata and more exist you just need to dig alot deeper to find them.“

    Hakudo Sensei nikdy neříkal, že se jich zbavil….. prostě je učil několik vyvolených. Hakudo Sensei udělal totéž s více „estrotic“ kata Musó Šinden rjú. Mám to štěstí, že mi byly výše uvedené kata ukázána, a mám to štěstí vidět jiné, kterých si drtivá většina MSR adeptů nejsou ani vědomi. Takže Hakudo Sensei nic nevytřídil … on jen „utajoval“, pokud chtěl. Znalost těchto kata a dalších existuje, je potřeba více se ponořit hlouběji k jejich nalezení.