Šinbukan taikai 2010 a Kensei iaidó seišin

Akce Add comments

O víkendu (11.-12. prosince 2010) proběhly v Praze dvě iaidó akce pod ČFK – v sobotu Šinbukan taikai a v neděli Kensei dojo pořádalo Kensei iaidó seišin, což zahrnovalo seminář ke zkouškám a následně pak zkoušky na stupně kjú. Obojí proběhlo ve stařičké dřevěnné policejní tělocvičně na Smíchově. Byla zima, ale o to víc ta tělocvična měla svoje kouzlo – takové Noma dódžó po česku. Na taikai přijeli iaidisté z celých Čech (Praha, Plzeň, Hradec Králové, České Budějovice, Vyškov) a také ze Slovenska – již tradičně z Košic a nově též i z Turčianských Teplic.

Venca Máša z našeho dódžó uspěl ve zkouškách na první kjú :-) , tak gratulace a vlastně i všem ostatním, kdo složili. No a co se týká soutěže, všem z Kokki dojo se podařilo postoupit ze skupin a dál bojovat ve vyřazovacích zápasech. Někdo pak došel dál, někdo skončil dříve. V soutěži týmů se nám společně podařilo uspět. Pravdou ale je, že nepřijela Pavla Štěpánová z Nozomi dojo, která by s tím pořadím jistě zahýbala (jak v kategorii týmů, tak v kategorii 2.danů) a v týmu Šinbukanu chyběl Pepa Smolka (3.dan), který se obětoval pořadatelským povinnostem. Jeho přítomnost v soutěži by znamenala asi podobný dopad jako u Pavly a také další šikovní iaidisti z Šinbukanu jako Jarda Čuřík nebo Tomáš Holan se tentokrát neúčastnili…

Hodnotu smyslu slov senseje Išida o tom, že člověk se má z vítězství radovat jen jednu vteřinu a pak přemýšlet o tom, že všechno mohlo být jinak, jsem pochopil na vlastní kůži během utkání s Kájou Hyndrákem (též Kokki dojo). Kája mi doslova „daroval“ vítězství – zřejmě vlivem ztráty soustředění udělal chybu a pak v zápětí zase ztrátou svého soustředění jsem „dar“ málem promrhal. Toť poučení pro mě, dokud není boj u konce, tak je třeba pořád bojovat a udržet soustředění, dokud se neopustí šiaidžó. :-) Asi každej během svých utkání se snažil zvládnout svoje nervy a ukázat svoje iaidó v co nejlepší podobě, jaké je v ten moment schopen. Rozhodčí ( Pavel Balvín, Marián Bartko, Vláďa Hyndrák, Michal Kolísek a Tomáš Kyncl ) se po akci vyjadřovali pochvalně k nasazení, snažení lidí a úrovně předvedeného iaidó. Z mého pohledu mě malinko zamrzelo, že rozhodčí nám letos nepředvedli enbu (demonstrace jejich iaidó), možná tomu bylo z časových důvodů, nevím. Loni enbu předvedli a bylo to super, tak třeba příště. Není mnoho šancí vidět naráz jejich podání ZNKR Seitei i korjú.
V sobotu večer, pak ještě někde v Praze proběhla akce Noc Mistrů, jenž pořádala ČUBU (České unie bojových umění), kde měl mít Tomáš Kyncl ukázku iaidó a Vláďa Hyndrák a Pavel Balvín měli být oceněni za jejich medailový úspěch na letošním Mistrovství Evropy v iaidó v Paříži.

Toť ode mě vše, fotky žádné nebudou, jelikož jsme tentokrát nefotili a omlouvám se za stručnost ohledně nedělní části, jelikož jsem tam nebyl osobně a o vydařeném semináři mám jen informace z doslechu. Poděkování patří organizátorům obou akcí, za uskutečnění a přípravu akcí. Nicméně rád bych na závěr řekl, že je dle mého mínění znát Vláďův pozitivní vliv na nás z cvičení v Kokki dódžó a že se nám dostává od něj kvalitních informací a přínosného vedení tréninků, takže za to díky hlavně jemu a vlastně také trochu i panu Haradovi (8.dan iaidó ZNKR) z Jamagaty v Japonsku, od něhož Vláďa informace vozí. Příští rok v létě (nejspíše koncem srpna) pan Harada přijede do Čech a povede víkendové cvičení iaidó. Kdo bude chtít, tak bude mít příležitost pochytit věci od něj osobně. Až bude více informací, dáme vědět na stránkách.

Bříza

Dodatek z 28.12.2010:
Výsledky a foto na webu Šinbukan dojo: fotografie, výsledky

Comments are closed.