O víkendu jsem se zúčastnil intenzivního semináře v Hradci Králové, pod vedením Tomáše Kyncla. Celý víkend se nesl v duchu zenu a dobré nálady.
Při obdržení emailu od Tomáše s rozepsaným harmonogramem a plánem celé akce, jsem si nemyslel, že se to dá ve zdravý přežít, zcela upřímně.
Tak jak to teda celé vypadalo a dopadlo. V pátek 2. 4. kolem půl šesté jsme dorazili na místo konání. Po vybalení všech věcí z aut, jsme se převlékli a začalo cvičení ( 3,5 hodiny) . Na rozehřátí se cvičilo suburi, kihon, cvičení ve dvojicích a relax. Během cvičení Tomáš osvětlil základy držení meče, vedení seku a zaujímání kamae. Během cvičení vše pozoroval a když zřel nějaký globální problém, tak hned vysvětli. Koncem večerního tréninku bylo relaxační cvičení, což bylo velmi příjemné. Po skončení jsme připravili malou tělocvičnu k večeří a noclehu. Následovala vydatná večeře o jedné misce rýže, pak umýt a spát.
V sobotu ráno jsme měli budíček v 6:30 kvůli meditaci ZAZEN, kterou nám Tomáš připravil, vysvětlil a došlo i na praktikování. Pro mě, jakožto ateisty a neznazenu, byl největší problém s meditační pozicí, ale co bolí, to přebolí. Po zazenu jsme ještě odcvičili sei tei a pak hurá na vynikajicí polévku genmai a misku rýže + kdo si co dovezl.
Následovalo dopolední cvičení ( 2,5 hodiny) kde se přiblížila 1. – 5. kata. Tomáš si vzal k ruce příručku ZEN NIPPON KENDO RENMEI, kde přečet příběh katy, podstatné body a Pája předvedla enbu. Nácvik katy proběhl způsobem ve dvojicích s bokenem, pro lepší představu situace, po té samostatně s iaito.
Po páté katě byl obídek. Jak jinak než výborná japonská rýže s tím kdo co měl.
V době po obědních odpočinků proběhla přednáška a diskuze o reiho, fungování a formování Japonska vzhledem k iaido a samurajům.
Odpolední cvičení (2 hodiny) proběhlo stejným stylem jako to dopolední. Jenom jsme se pošoupli v katách, teď byly na programu 6. – 10. kata….
Á VEČEŘE….. Rýže….
Před sayonora párty jsme ještě projeli techniky kihonu a sunuti pro specielní sekací techniky tamshigiri…( 1, 5 hodiny)
No konečně, na to jsem se těšil celý den, sayonora párty. Naše ostré meče jsme tentokrát vyměnili za tupé láhve skvělého saké, Japonské whisky Santoury a templářské červené. Pochutiny na stolech byly valného původu z Japonska, až na velikonoční beránky. Jeden byl z Prahy a druhý z Hradce.
Neděle ráno začala úplně stejně jako sobota.
6:30- budíček..Zazen.. asageiko
Snídaně…
Dopolední cvičení- 11. + 12. kata (2, 5 hodiny)
Oběd
A pozor, přednáška o tom, jak se starat o meč, kde ho doma skladovat, jak s ním zacházet na veřejnosti a jak předat meč například z ruky do ruky, abychom neprovedli nějaký trapas. Tuto přednášku musím vypíchnou, protože pro mě byla velkým doplněním informací. Následu je poslední cvičení (2,5 hodiny) víkendu, kde jsme procvičili vše co jsme se naučili a pamatovali. Závěrem cvičení Hradečtí předvedli enbu, předali se dárky Tomášovi za skvělou organizaci a krásné plynulosti celé víkendové akce. Pobalili se věci, každý si řekl ahoj a jelo se domů.
Závěr:
Skvěle poskládané tréninky bez dlouhých proslovů a chladnutí těla.
Báječná atmosféra lidí a obrovská snaha při cvičení.
Co se týká nových chutí tak bych zdůraznil pokrm NATTO
A zase jsme se o kousek zlepšili v našem umění, už teď se těším na příští rok. Jsem sám překvapen, že jsem to nejen přežil, ale krásně jsem si odpočinul a užil celé cvičení až do konce.
Děkuji Tomášovi Kynclovi za super vedení a Nozomi Dojo za skvělou atmosféru
Text : Usagi
Fota z akce http://www.fotogalerie.nozomi.cz/fotoakce/2010/Nozomi_iaido_Gashuku_2010/index.html