O pokoře ze stránek Sandómonu Praha

Nezařazené Add comments

Ahoj,
na stránkách bogárny Sandómonu byla nedávno zveřejněna úvaha Jindry Ziegelheima ( 5.dan kendó ) na téma pokory.
Zde je odkaz na zmiňovaný text: http://blueboard.cz/kniha/k23ckudi00pr5ekf1icdoer70ix5av/vzkaz/34690534

V textu je zmiňován i pan učitel Jamamoto, který pro české iaidisty vedl v létě 2008 v Praze a Hradci Králové několik cvičení, kde se velmi snažil nám předat své znalosti a pomoci nám v našem iaidó. O tom jsme se již na našem webu zmínili ( viz zde a také zde ). To jsem ale trochu odbočil od důvodu, proč jsem si dovolil tady upozornit na text od Jindry Ziegelheima. Mou pozornost upoutaly jiné v textu napsané skutečnosti a věřím, že by to mohlo tak být i u někoho jiného.

Mám na mysli třeba pár malých poznámek ke cvičení, které text zmiňuje jen tak mimochodem. Ty malé poznámky pak odhalují pro mě velmi podstatný rozměr do porozumění významu kata a situaci boje. Nicméně za hlavní sdělení toho textu považuji objasnění pokory v myšlení na příbězích ze skutečnosti. V napsaných souvislostech je zmíněno poznání o významu udržení si pokorného myšlení ve smyslu, že je pořád se co učit či poznávat, ať je naše úroveň jakákoliv. Když člověk v sobě přijme myšlenku, že toho stále moc neví nebo neumí, tak jeho smysly budou dychtit po tom se učit -> větší pozornost, zvýšené vnímání, větší úsilí, větší otevřenost a tolerance k různým názorům a snaha o jejich vlastní prozkoumání, obohacení a ve výsledku posun ve svém snažení. Vlastně už jsem něco podobného někdy slyšel, když někdo citoval nějakého senseje ve smyslu, že je důležité si udržet myšlení začátečníka – tenkrát jsem to úplně nepochopil.

Celkově si myslím, že se to netýká jen studia v budó, ale vlastně čehokoliv. Tohle všechno jsem objevil v textu já, třeba někdo jiný tam objeví něco jiného nebo dalšího. 🙂

Briza

Comments are closed.