Přednáška Viktora Ono Hasuhany o japonských mečích

Akce Add comments

V rámci výstavy Gejša a Samuraj v Náprskově muzeu probíhají různé doprovodné akce. 17.února to byla přednáška prof. Viktora Ono Hasuhany s asistencí Bc. Milana Steckera s tématem JAPONSKÝ MEČ, HISTORIE JEHO VZNIKU AŽ PO SOUČASNOST.

Kolem 5. hodiny odpolední byla přednášková místnost v přízemí Náprskova muzea zcela zaplněna zájemci o informace kolem japonských mečů a v přesný čas se též začalo.

Nechci se tu dopodrobna rozepisovat, co přesně na přednášce zaznělo, jelikož bych mohl něco zkomolit. Každopádně pan Hasuhana nejdříve poděkoval paní doktorce Alici Kraemerové z Náprstkova muzea, že díky jejímu úsilí se podařilo zajistit zrestaurování čepelí z výstavy Gejša a Samuraj a samotnou výstavu uspořádat. Pak postupně promluvil o procesu výroby japonských mečů od zpracování surovin, přes jejich přípravu, kování meče, důležitých skutečnostech, jenž je třeba při kování dodržet. Dále pak broušení čepele a částečně i o součástkách souprav mečů a jejich funkci. Během této první části přednášky se snažil uvést na pravou míru některé skutečnosti, které na webech, v dokumentárních filmech či diskuzních fórech jsou běžně předkládány. Jako příklad témat uvedu žlábek na čepeli, rytiny na čepeli, funkce cuby nebo kterak vypadala saja v dobách četných bojů a jak vypadá u koširae z novějších období či dnes. Toto vše naplnilo první část přednášky.

Během cca 15 minutové pauzy bylo možné prohlédnout si několik mečů, které sebou pan Hasuhana přinesl. Většinou se jednalo o meče v tači koširae, některé mi přišly velmi podobné tači koširae k čepeli od Sukesady z londýnského Britského muzea – viz předchozí článek. Každopádně dle zdobení a vzezření tyto koširae zřejmě v minulosti patřily vysokopostaveným lidem a jedno tači bylo vyloženě „společenské“ či „ceremoniální“. Fronta na prohlédnutí byla dlouhá, tak se našel čas pozdravit pár známých tváří. 🙂 Posléze začala druhá část přednášky, kde nějakou dobu pan Hasuhana hovořil o konstrukcích čepele, dostupnostech materiálu, profilu čepele atd. v různých časových obdobích. Zmínil se také o měkkosti vs. tvrdosti čepele, nebo o tom, co se s čepelí děje během seku při průchodu lidským tělem a jak se tyto skutečnosti projevovaly v konstrukci profilu čepele v dobách četných bitev, popřípadě jak se daný profil brousí. Zaznělo také pár postřehů o podmínkách kovářů a brusičů mečů v dnešní době v Japonsku a o moderních mečích. Na závěr promítnul na plátno několik fotografií čepelí mečů a kopí z několika historických období a dal k nim výklad, co se jedná za čepele a čeho si na nich všimnout a též se snažil posluchačům objasnit některé skutečnosti o vynikajících čepelích z období Kamakura. Myslím, že pan Hasuhana přesně v 7 hodin přednášku ukončil a po té byl posléze odměněn upřímným potleskem od posluchačů.

Škoda jen, že časový interval dvou hodin přednášky nedovolil věnovat se některým tématům podrobněji či možnosti zodpovídat dotazy posluchačů. I tak to bylo dle mého velmi působivé, rozhodně zajímavé a informační hodnota pro mě osobně veliká, zaznělo i pár skutečností, které člověk může zůročit při svém cvičení iaidó či výběru meče na iai. Dle slov pana Hasuhany bude možné v budoucnu se opět sejít při obdobné přednášce na nějaké jiné konkrétnější téma týkající se japonského meče.

Briza

EDITACE ze 18.3.2011 – Několik odkazů k osobě pana Hasuhany:

Rozhovor s Viktorem Hasuhanou ze ČRo 2 Praha – z 16. března 2011
Viktor Ono Hasuhana: „Má duše se narodila v Japonsku“
http://www.rozhlas.cz/praha/radiozpravy/_zprava/865331

Reportáž v Toulavé kameře o V. Hasuhanovi ( začátek cca v čase 16:20)
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1126666764-toulava-kamera/206411000320514/

Rozhovor
http://media.rozhlas.cz/audio/audio_porad/_audio/00605268.mp3

SDRUŽENÍ HASUHANOVA FONDU
http://www.hasuhanafund.com/

PDF o přibližném popisu způsobu restaurátorských prací a obrazová dokumentace
http://www.hasuhanafund.com/new/pdf/popis_restaurovani.pdf

Comments are closed.