Praha – ZNKR Seitei iai s Victorem Cookem

Akce, Galerie Add comments

Stejně jako v minulých letech, i letošní druhý zářijový víkend (11.-12.9.2010) patřil semináři pod vedením šéfa Šinbukanu, senseie Victora Cooka (7. dan iaidó Renši) a jeho asistentů, tentokráte v Praze. Hlavní náplní byl podrobný rozbor všech dvanácti forem ZNKR. Sensei Cook přitom zvolil postup, při němž nejprve nechal každou formu předvést „demonstračním týmem“ složeným ze šarží od 4. danu výše, a podle toho co viděl, upozorňoval na nejčastější chyby. Všeobecně bylo hodně času věnováno výkladu, včetně čerstvých novinek z generálního štábu ZNKR, mezi které patří např. momentálně správná výška cuky při úvodním úderu šíhó-giri (vodorovně). Největší důraz sensei kladl na správnou pozici nohou a stabilní postoj. Také opakovaně zdůraznil, že neexistuje žádná výmluva pro zanedbávání cvičení, neboť iaidó je možné praktikovat ve volných chvílích i bez meče, právě s důrazem na pohyb celého těla. Vlastní sekání mečem je sice také důležité, ale musí nutně stát na pevném postoji a dobré práci nohou a boků.
Jelikož byly jednotlivé katy diskutovány velmi podrobně, během prvního dne se dostalo jen na prvních devět, zbylým třem pak bylo věnováno nedělní dopoledne. Poté proběhlo rozdělení na ty, kteří se chystali na odpolední zkoušky do 1. danu a na ostatní, s nimiž sensei Cook procvičoval základy korjú. Adeptům na zkoušky se obětavě věnoval Vláďa Hyndrák a Terry Cooková a myslím, že všichni pod jejich vedením učinili velký pokrok. Konec konců i Terry Cooková na závěr poznamenala, že nevidí mezi adepty na zkoušky nikoho, jehož iaido by se dalo označit jako „rubbish“ :).
Nepočítal jsem přesně, ale závěrečných zkoušek se zúčastnilo celkem nějakých 20-30 duší a pokud je mi známo, všichni uspěli, včetně zástupců Kokki dojo (Václavové Čaloun a Máša a Honza John). Dá se asi říci, že do úrovně 1. danu musí člověk udělat opravdu zásadní chyby, aby zkouškami neprošel, přičemž seminář byl zaměřen takovým způsobem, aby se ten kdo jím prošel, absolvoval, dokázal velkým chybám vyhnout.
Nezbývá tedy, než všem úspěšným pogratulovat a především poděkovat všem učitelům za jejich čas a členům Šinbukanu za to, že na sebe vzali břemeno organizace celé akce.

Honza

Níže jsou nějaké fotky ze sobotní odpolední části semináře, kde Victor Cook vysvětluje či upřesňuje ZNKR Seitei iai kata Morote cuki, Sanpó giri, Ganmen ate. Na jiných fotkách je vidět cvičení lidí z „demonstračního týmu“ i cvičení všech lidí na semináři.

img_3173.jpg

Obrázek 11 z 15

Comments are closed.