Foto ze semináře s panem Haradou

Akce, Galerie, iaidó, korjú, Muso šinden rjú Add comments

Níže v galerii je několik prvních fotek ze cvičení s panem Kazuhiro Haradou ( 8.dan ZNKR iaidó kjóši, 7.dan ZNKR kendó kjóši ), která v tomto týdnu (25. – 28.8. 2011 ) proběhla v Českých Budějovicích. Pan Harada nás během cvičení ve čtvrtek (25.8.) a pátek (26.8.) zasvětil do jeho podání učení šódenu Musó šinden rjú a během veřejného víkendového (27. – 28.8.2011) semináře prošel s námi kompletně a vyčerpávajíce techniky ZNKR Seitei iai. Objasnil velmi zevrubně jak reihó, kihon, tak důležité body, scénáře a jemné odchylky jednotlivých kata.

Pan Harada vyvíjel veliké úsilí, aby nám pomohl zlepšit naše iaidó. Výklad doplňoval přesvědčivými ukázkami, zodpovídal naše dotazy a odhalil, jak jednotlivě zlepšovat naše ovládání těla, myšlení-srdce-ducha a také meče. Vše za účelem, aby myšlení, meč a tělo jednalo v souladu. Při nácviku kihonu či jednotlivých kata jsme cvičili mnoho průpravných cvičení, takže si sám člověk mohl udělat představu, jak se lépe učit a zvládnout techniku v kata. Často při výkladu používal reálné protivníky při bunkai, aby naše představa situace boje byla ještě názornější. Též objasnil během cvičení a mnohdy rovnou demonstroval praktický význam několika japonských slov, principů či myšlenek jako maai, seme, kizeme, seičúsen, zanšin, šuhari, džohakjú, kikentai iči, kacudžinken, sacudžinken a další. Pan Harada toho nacvičil při semináři stejně jako my, ne-li více a bylo znát, že ke zlepšení našeho iai je cesta skrz přísné cvičení a sebereflexi. Apeloval několikrát na naší hloubku cvičení a trochu pozornosti navíc věnoval přítomným osobám se 4.danem, jelikož oni jsou pak naši učitelé/předlohou při praxi v dódžó. Seminář byl zakončen enbu, kde postupně všichni účastníci ukázali panu učiteli své iaidó a co se naučili.

Zúčastněný pozorovatel mohl vidět v provedení iaidó pana Harady dokonalé, obrovsky uvolněné, silné a účelné ovládání těla, energie a meče. Popřípadě též i spojení uvolněnosti, rychlosti a důrazu. V povaze jeho osobnosti pak bylo možno nalézt laskavého, ochotného a skromného učitele s velkou mírou energie a stále dobrou náladou. Všechna cvičení byla velmi motivující a podnětná pro naše další studium iaidó.

Velké poděkování patří panu Haradovi a paní Saitó za cvičení a též Vláďovi Hyndrákovi z Kokki dódžó, že si našel takovéhoto učitele a pozval jej k nám do České republiky. Také díky kolegům z Kokki dódžó za úsilí při přípravě a zajištění průběhu akce. Na druhou stranu je třeba poděkovat členům ČFK (Česká federace kendó) z oddílů Budó sport Plzeň, Kensei dódžó, Nozomi dódžó, Sakura dódžó, Šinbukan Praha, Šinbukan Vyškov, Tenšin dódžó a dalším ne ČFK návštěvníkům z Olomouce (a možná i odjinud z ČR), pak také pár lidem ze Slovenska (Turčianské Teplice a Šinbukan Bratislava) a Adamovi z Polska, že přijeli a svojí účastí a snažením nás podpořili a pomohli nám v uspořádání této akce.

Nějaká podrobnější reportáž ze cvičení přijde možná později z pera někoho jiného z Kokki dojo.

IMG_5141

Obrázek 1 z 14

enbu 4.danu

Společná fotka – velikost 1MB:  http://www.kokkidojo.cz/wp-content/uploads/2011/08/IMG_5159.jpg  Po kliknutí na odkaz a ještě jednou na fotku, se zobrazí foto v 1MB velikosti. Tu je pak možno stáhnout na vaše PC. Omlouvám se, ale není moc kvalitní, nedošlo k doostření….

Briza

Dodatek z 30.8.2011:
V pondělí (29.8.) členové Kensei dódžó uspořádali cvičení v Praze  s panem Haradou. Probíralo se rozhodcování taikai.

V úterý (30.8.) v Kokki dódžó proběhlo poslední a předem neplánované a na rychlo svolané cvičení s panem Haradou, bylo jeho přání si s námi ještě zacvičit. Zůčastnilo se 8 členů Kokki dódžó. Cvičilo se pouze ZNKR Mae a pan učitel každému osobně řekl své postřehy a opravy k jeho provedení Mae. Veliký důraz kladl na vyjádření seme během celé kata, spíše tedy, jak ve všech technikách nepolevit v tlaku na protivníka a tím seme nerozbít/neztratit. Jinak mně při mém cvičení katy Mae pan Harada trpělivě a laskavě opakoval hodně skutečností ohledně techniky, které zazněly na semináři, jelikož jsem nebyl důsledný v jejich naplnění. Sebereflexe je věc těžká, přiznávám. Také prakticky ukázal, co znamená v jeho podání zapojení tandenu a jak pracují jeho svaly v oblasti těla pod pupkem. Vřelost, laskavost pana učitele a také jeho úsilí nás naučit, naplnily prostory našeho malého dódžó. Cvičení bylo delší než obvykle –  necelé 3 hodiny. Bohužel jsem nemohl zůstat do úplného konce. Prý proběhlo velké poděkování, předání dárku za Kokki dodžó a rozloučení.
Mockráte díky panu Haradovi a Vláďovi za toto poslední keiko před odletem pana učitele zpět do Japonska.

Další fotky z webů oddílů ČFK:
Od Tomáše Kyncla z Kensei dojo Praha: http://www.kensei.cz/fotogalerie/iaido_seminar_harada_sensei_2011/cz

Od Pavla Tomeše a Jana Vebersíka z Nozomi dojo: http://www.fotogalerie.nozomi.cz/fotoakce/2011/Seminar_Ceske_Budejovice/index.html

 

 

Comments are closed.