Riga Taikai 09 – krátká návštěva

Akce Add comments

Tento týden (16.-23. srpna) pořádá Lotyšská Federace Kendó dny japonské kultury. Celý tento čas probíhají v Rize – hlavním městě Lotyšska semináře různých bojových umění jako Kyúdó, Iaidó, Kendó, Naginatadó, Kashima shin ryu kenjutsu, Jódó a určitě dalších. Ale aby to nebylo jen o bojování (protože japonci se taky neperou pořád), jsou na programu ještě povídání o japonské historii, semináře kaligrafie (což byla vážně sranda), no a přednášky o budó.

Riga taikai vrcholí velikou ukázkou bojových umění v podání japonských učitelů, kteří vedli tyto semináře.

Dopřál jsem si dva z těchto skvělých dní v prosluněném městě ve společnosti velice krásných lidí, kteří nám s nekonečnou trpělivostí a laskavostí ukazovali kudy cesta vede.

Mým hlavním cílem byl seminář Iaidó, ale i tak jsem toho viděl a slyšel hodně – byl jsem totiž okamžitě zneužit jako překladatel (Jap / Aj = těžká schizofrenie) a shodou všemožných okolností jsem bydlel na stejném místě jako senseiové.

Cvičení Iadó s panem Haradou (8.dan Iaidó, 7.dan Kendó) bylo velice umocněno tím, že jsme nakonec cvičili s panem učitelem dohromady ve třech. Třetí iaidista utekl po třetí katě 🙂 Požádal jsem pana Haradu o probrání základů a tak jsme opět dostali s mým kolegou ve zbrani (Dyma – 1.dan Iaido, 2.dan Kyůdó) možnost pohledět do nemilosrdného zrcadla. Ať se jednalo o sebemenší detail, který nám mohl pomoci ke zlepšení a pochopení, pan Harada vždy přesně věděl, kde je třeba něco změnit a velice prostě nám vše vysvětlil. Pak přišla kata – cvičili jsme seitei – pan Harada chce učit Musó Shinden Ryu jen v jeho dojo, protože je to tak široké pole možností; a jakákoli ukázka bez kontextu je prý zavádějící. Jeho učitelem ZNKR Iai je pan Kishimoto, kterého asi znáte z japonských delegací v Evropě .

Kata byla pro mě zase jiná záležitost. Dyma piloval základy a já začal dostávat představu co to asi to Iaido bude. Pan učitel nás nechal bezpočtukrát opakovat probíranou záležitost co se týče načasování, vzdálenosti, pohledů a tak dál. Několikrát mu pomáhal pan Takeda z kendó a útočili na nás z různých směrů – když na vás startujou dva 7. dani Kendó – no něco se snad člověk naučí. Určitě Dyma za ty dva dni poskočil tak o dva stupně, ale i když mě ostatní učitelé chválili, viděl jsem v očích pana Harady, že mám co cvičit. Jeho vitalita, se kterou nám vše předváděl vlastně víckrát než jsme nacvičili mi dva, je pro mě zatím na horizontu.

Celý seminář se odehrával na judistických tatami (parkety měli kendisti a naginata), což je pro Iaidó řekněme nepřiměřené. Je to výborný svalový trenažér nohou a podle slov pana Harady se takhle naučíme lehký krok. Alespoň on se na tatami pohyboval jako vodoměrka.

Každý asi ví jaké je to štěstí, když může být se svým učitelem a pro nás bylo těch společných dvanáct hodin plných senseiovi energie a lásky doslova požehnání.

Tímto chci velice poděkovat Vladimíru Kindzulisovi – prezidentovi lotyšské federace kendó za úžasnou akci, kterou zorganizoval a na úkor svého zdravého rozumu perfektně řídil. Jeho slovy: „jsi svědkem, že navzdory krizi jsme uspořádali tento festival a tím dáváme příklad ostatním obdivovatelům japonských bojových umění.“

V milosrdných přestávkách jsem na pět minut koukal na kendó, kde sem stihnul Kon senseie jak plaší svým tankenem místní obrovský kendisty jak mouchy. Úžasná kadence jeho výpadů, rychlost nohou a obrovské seme mi v kontrapunku s jeho hodinou kaligrafie ukázali obdivuhodného člověka.

Na kaligrafii nejdříve Kon sensei napsal několik principů z budó, vysvětlil významy a nechal účastníky volně napsat ten, který se jim líbí. Potom nechal každého naspat své jméno, pan Harada a Macui sensei je převáděli do znaků podle výslovnosti a charakteru a Kon sensei je přepisoval do precizní kaligrafie.

Vznikla spousta zábavných i krásných spojení znaků, ale to asi pobaví jen japonce či znakuznalce.

Na kousku přednášky o kendó který jsem odpoledne stihl, hovořil pan Takeda o možném vlivu Yagyůa Sekishůsaie na Itoá Itósaie, který čerpal z jeho knihy ale jedná se prý pouze o vliv v oblasti zenu. Tuto knihu (název nevím) si zakladatel Itó Ryú velmi považoval. Ale odkud Itó čerpal teorii pro své učení není známo, každopádně jeho genialita hovoří dodnes k mnoha lidem.

Ještě jsme stihli dát v polední pauze kus řeči se Sekim senseiem – 19. shihanke – supršéf Kashima shin ryu. Velice uvolněný chlapík s kovbojskou vázankou (přednášel na univerzitě v Kanadě fyziku). Tady jsou jejich stránky http://www.kashima-shinryu.jp/English/index.html

A ten povídal, že kouká na netu, kolik je po Evropě a Americe Kashima shin ryu dojo, ale on si je jistý, že ještě nikomu nedával menkjó kaiden 🙂

Zdůrazňoval také vážné pochybení toho, kdo si vydělává jako učitel bojových umění.

Říkal že mají velice přísný výběr pro členy dojo, například člen musí mít alespoň bakalářský titul, a měl by pracovat v nějakém všobecně prospěšném oboru. Podle jeho slov je sice možné, aby člověk se základní školou pochopil teorii relativity, ale bude to na velmi obecné úrovni a on, co jsem vypozoroval, vyžaduje hluboké pochopení.

Cvičili chvilku vedle nás a když jsme při pití měli čas tam mrknout používal zvláštní přirovnání většinou z vědy a techniky. Viz výše:-)

Jedna jeho věta mi utkvěla ještě – „trénink by měl být složitý a všeobsahující, zato skutečný boj, by měl být co nejvíce jednoduchý.“

Večer než sem odjížděl, přijel daší autobus takovýhle lidí, tady je seznam učitelů –

http://www.rigataikai.lv/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=14&Itemid=106&lang=en

Byl bych zůstal déle než dva dny, ale i tak jsem šťastný že jsem poznal tyto osobnosti . Podle mě je velká škoda, že si přišlo zacvičit tak málo lidí. Čekal jsem větší zájem od Poláků, Rusů a vůbec Evropy. Sami Lotyši si trochu zapekli tím, že cvičení Kyúdó (5 lidí 2 senseiové), Kendó (8/2) a Iaidó (2/1) Naginata (6/2) byli ve stejný čas a jak to chodí, každý toho dělá víc a pak si musí vybrat. Myslím že příští rok už budou poměry v dojo jinačí a více lidí uchopí dobrou příležitost.

Já jsem spokojený se svým výběrem a co se týče pana Harady – vedoucí výpravy – ten říkal v autobuse senseiům na tohle téma: „už můj mistr Sagawa sensei říkal, že si na seminářích v Evropě vždycky dobře zacvičí.“

21.08.2009

Vladimír Hyndrák

Obrázek 6 z 12

One Response to “Riga Taikai 09 – krátká návštěva”

  1. Briza Says:

    Riga taikai 2009

    Riga Taikai 2009 – Part 1 English.
    http://community.livejournal.com/kendo_lv/4415.html
    Riga Taikai 2009 – Part 2 English.
    http://community.livejournal.com/kendo_lv/4813.html

    Kashima shin-ryu
    http://community.livejournal.com/kendo_lv/6031.html

    Iaido by Harada- sensei (Riga Taikai 2009)
    http://community.livejournal.com/kendo_lv/5794.html

    Yagyu Shingan Ryu
    http://community.livejournal.com/kendo_lv/5028.html

    Jigeiko Kendo, Tan-kendo, Naginata
    http://community.livejournal.com/kendo_lv/6296.html

    TanKendo
    http://community.livejournal.com/kendo_lv/6594.html

    Kashima shin-ryu photo
    http://community.livejournal.com/kendo_lv/6855.html

    Naginata
    http://community.livejournal.com/kendo_lv/7068.html

    Koshiya Tanshin
    http://community.livejournal.com/kendo_lv/7304.html

    Kendo on Riga Taikai
    http://community.livejournal.com/kendo_lv/8161.html